Ulla Bendsen fortæller om hvordan neurofeedback påvirker din hjerne

Hvordan virker neurofeedback?

Neurofeedback efter Othmer metoden er træning af hjernen som understøtter hjernen til at komme i bedre balance.

Tidligere var det opfattelsen, at hjernen var statisk og færdigudviklet når vi blev voksne. Nyere forskning har påvist, at hjernen, som er et fantastisk netværk af millioner af hjerneceller, er plastisk og kan udvikle sig gennem hele livet. Hjernen kan således tillægge sig mindre hensigtsmæssige måder at arbejde på.

Arbejder hjernen på en uhensigtsmæssige måde, enten på grund af sygdom eller udefra kommende begivenheder, kan hjernen komme i ubalance og vil ikke længere være i stand til at regulere sig selv. Neurofeedback hjælper hjernen til at komme i balance med sanser, følelser og tanker.

Ulla W. Bendsen
Neurofeedback Odense

Hvordan træner man neurofeedback?

Elektroder sættes på hovedbunden og måler frekvenser i hjernen. Et computerprogram omsætter information fra hjernen og sender feedback tilbage til hjernen, via en TV-skærm, som træningspersonen ser på.  Billedet på skærmen ændrer sig i takt med den feedback hjernen har brug for.

Hjernen registrerer selv meget små ændringer på skærmen og vil løbende forsøge at justerer billedet og på den måde arbejde mere hensigtsmæssigst og bruge mindre energi.

Din neurofeedbacktræner overvåger teknikken og du sidder i en behagelig lænestol og ser en film eller din yndlingsserie på Netflix. Træningen er afslappende og mange oplever det som en lille velfortjent pause i hverdagen. En session tager typisk en time fra du kommer til du igen kan genoptage dine daglige gøremål. Selve træningen har en varighed af 30-45 minutter.

Du bør træne to gange om ugen de første 10 gange, for at opnå de bedste resultater. Herefter bør du træne en gang om ugen. Du bør som minimum have 20 træninger for at sikre varige ændringer i hjernes måde at arbejde på. Er hjernen meget belastet, vil det kræve flere træninger for varige ændringer og evt. opfølgende træninger med lange intervaller.

 

Barbara Arrowsmith-Young er skaberen forfatteren til den internationale bedst sælgende bog The Woman Who Changed Her Brain.  Arrowsmith-Young anerkendes som skaberen af ​​en af ​​de første praktiske anvendelser af principperne for neuroplasticitet til behandling af indlæringsforstyrrelser. Hendes program er implementeret på 54 skoler internationalt.

 

Video om EEG Neurofeedback med Sue og Siegfried Othmer. Se hvordan selvreguleringstræning gør det muligt for centralnervesystemet at fungere bedre.